Pantone kleuren combinaties

Bijgewerkt: 3 sep 2018Pantone

Pantone is een bedrijf dat kleurcoderingen publiceert. De Pantone kleurcodes zoals PMS 220 (Pantone matching System), zijn een duidelijke afspraak tussen alle partijen in een ontwerp- en productieproces. In de eerste uitgaven kleurcodes was het vooral gericht op grafische ontwerpers, drukkerijen en hun kleurtechnieken CMYK.

De basislijst Pantone kleurcodes bestond uit 500 verschillende kleuren genummerd vanaf PMS 100. Een tijdje later zijn diverse fluorescerende kleuren aan toegevoegd (‘'DayGlo', PMS 801 - 842), en licht vaste (niet-mengbare) kleuren (PMS 012, 021, 032, 071). In 1991 werd 'Pantone 1000' geïntroduceerd (1012 kleuren), met toevoegingen als 'Dry trap' (tweemaal dezelfde kleur over elkaar drukken, met intensiverend effect). De nu gebruikte lijst met 1114 kleuren is in 2000 gepubliceerd, met als toevoegingen onder meer 'Ontwerpersgeïnspireerde' kleuren (7401 - 7547). Steeds ook zijn er kleurdefinities vervallen.


Ondergrond, proces en afwerking Iedere ondergrond geeft een ander effect weer en wordt dus ook weer apart aangeduid. Dit om ervoor te zorgen dat de verschillende kleurwaaiers allemaal hetzelfde tot zijn recht komen op een andere ondergrond. Deze worden steeds aangegeven met een toegevoegde lettercode, zoals hieronder vermeld;

Daarnaast is er een druktechniek ontwikkeld met zes kleuren ('Hexachrome'). In plaats van de standaard vier kleuren van CMYK wordt gedrukt met zes kleuren: oranje en groen zijn toegevoegd, waardoor meer PMS-standaardkleuren gedrukt kunnen worden zonder de meer speciale drukkleuren te gebruiken, of de duurdere achtkleurendruk.


CMYK CMYK staat voor Cyan Magenta Yellow Key en is een systeem om met vier verschillende basiskleuren, inclusief zwart, een groot aantal kleuren te kunnen verkrijgen door subtractieve kleurmengingen. Dit systeem wordt vooral gebruikt bij drukinkten. Ook is er een mogelijkheid om geen zwart te gebruiken, in de praktijk lijdt dit vaak tot de lichte afbeeldingen omdat de resultante van pure cyaan, magenta en geel donkergrijs is. Daarnaast word het papier te nat bij een combinatie van 100 procent cyaan, magenta en geel.

CMYK afkorting staat voor;

· C staat voor Cyan (cyaan), (bij additieve kleurmenging een combinatie van groen en blauw licht);

· M staat voor magenta, een combinatie van rood en blauw licht;

· Y staat voor Yellow (geel), een combinatie van rood en groen licht

· K staat voor Key plate.

Bij meerkleurendruk betekent "Key plate" de drukplaat met de 'artistieke details', dat wil zeggen de lijnen en effecten (in tegenstelling tot kleurvlakken). Deze details worden gewoonlijk in de donkerste kleur gedrukt, dus bij de vierkleurendruk CMYK in zwart.

De CMYK-code voor een kleur wordt weergegeven door het dekkingspercentage van de vier inkten die nodig zijn om die kleur te verkrijgen. Wanneer we de basiskleuren langs drie assen uitzetten, krijgen we de CMYK-kleurenkubus.


Pantone kleurboek

Het Pantone kleurboek geeft een overzicht van de standaardkleuren volgens het Pantone systeem. De Pantone-kleurgidsen worden gebruikt door kunstenaars, ontwerpers, drukkers, fabrikanten, marketeers en klanten in alle industrieën over de hele wereld voor nauwkeurige kleuridentificatie, ontwerpspecificatie, kwaliteitscontrole en communicatie. Het Pantone kleurboek is bedoeld als naslaggids. De kleuren hier zijn zo dicht mogelijk bij elkaar gebracht. Gebruik alleen officieel Pantone-kleurenproduct voor de meest nauwkeurige kleuren. De link om een Pantone kleurkaart te kopen vind je hier;

https://www.kleurgidsen.nl/pantone-pantone-plus-starter-guide-solid-c-u.html?source=googlebase&gclid=EAIaIQobChMIs7vV0Nfv3AIVC-J3Ch3U-Q0cEAQYAiABEgJ_w_D_BwE.

Gratis verzenden in Nederland vanaf €45,-

Teckel-wear
  • Facebook Teckel-wear
  • Instagram Teckel-wear

© 2018 bij Teckel-wear       KVK: 71614249       Email: info@teckel-wear.com

Menu

Artikelen