Duurzame kleding

Bijgewerkt: 3 sep 2018


Wat is ‘organic cotton’ of biologisch katoen en hoe weet je waar het van gemaakt is?

Veel mensen praten tegenwoordig over ‘organic cotton’ of biologisch katoen maar wat is dit nou eigenlijk precies en hoe weet je zeker dat de organisatie die dit aanbiedt wel echt de juiste certificaten heeft om dit aan te bieden?


Wat is ‘organic cotton’?

Katoen is een van de meest gebruikte stoffen in de textielindustrie. Uit een grove schatting blijkt dat ongeveer veertig miljoen katoenboeren driekwart van de gehele katoenproductie op de wereld produceren. Vaak zijn dit boeren die gevestigd zijn in ontwikkelingslanden en gebruikt dit in niet al te beste omstandigheden. ‘Organic cotton’, ook wel biologisch katoen, is het goede broertje van normaal katoen. Het wordt milieuvriendelijker geproduceerd en is ethisch verantwoord. Qua stof is het precies hetzelfde soort katoen als het normale katoen, alleen is de wijze van het productieproces ander en gebeurd dit vaker onder goede omstandigheden.


Het verschil tussen ‘organic cotton’ en het normale katoen?

Het is en blijft katoen, en als je de stof zou voelen of zien zie je geen verschil Het verschil zit hem dus niet in de uiterlijke kenmerken maar vooral in het proces. Om katoen te verwerken toe een bruikbaar nuttig materiaal, komen er een aantal schadelijke processen aan te pas. Zo worden er bijvoorbeeld synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt om het katoen te werken. Dit is niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor de mensen die ermee werken. Als dit in overvloed gebruikt wordt, kan het zelf schadelijk zijn voor de huid van de eindconsument van het katoenen product. Om katoen te maken is er ook een grote hoeveelheid water nodig. Katoen wordt vaak gemaakt in ontwikkelingslanden waar een groot tekort aan water is. Er zijn dus een hoop factoren die ervoor zorgen dat katoen op diverse manieren schadelijk kan zijn voor zowel de mens als het milieu.

Hier biedt ‘organic cotton’ een oplossing. Er zijn diverse regels en wetgevingen opgesteld die ervoor moeten zorgen dat de verwerking van het katoen minder schadelijk is voor het milieu en ervoor zorgt dat de boer een eerlijker prijs krijgt voor zijn katoen. Zo mogen er bijvoorbeeld geen synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden of andere middelen die de omgeving of de arbeiders schade kunnen aanrichten. Tevens mogen er ook geen genetisch gemodificeerde planten gebruikt worden voor gecertificeerd biologisch katoen, alleen pure katoenplanten.


Waaraan kan je zien dat van ‘organic cotton’ gemaakt is?

Producten die gemaakt zijn van organic cotton’ zijn altijd gecertificeerd door een erkende organisatie. De bekendste organisatie die certificaten uitdeelt wat betreft ‘organic cotton’ is GOTS (Global Organic Textile Standard). Er bestaan twee verschillende soorten certificaten;


- Biologische certificiaat, producten met dit certificaat bevatten minimaal 95 procent ‘organic cotton’.

- Gemaakt met biologische bestandsdelen, producten met dit certificaat bevatten minimaal 70 procent ‘organic cotton’.


Geen van de gebruikte middelen die voor zowel het biologische als het gemaakt met biologische bestandsdelen mogen schadelijk zijn voor zowel mens als milieu en tevens zijn er ook eisen gesteld voor de verpakking en toegestane hoeveelheid afval na productie. Een GOTS-certificering is vaak terug te vinden in het kledingstuk zelf, denk bijvoorbeeld aan de binnenkant bij het label of op een andere plek.


Hoe wordt ‘organic cottong’ gemaakt? Katoen komt uit zaden die overblijven aan de plant nadat de bloemen zijn uitgebloeid. ‘Organic cotton’ word gemaakt van katoenplanten onder strenge regels van de biologische landbouw. Het katoen wordt geplukt, dit gebeurd vaak met de hand, en gaat vervolgens de machine in. In de machine wordt het schoongemaakt en worden alle viezigheden, zoals zand, zaden en andere dingen, uit eindelijk blijven alleen de vezels over. Omdat het niet is toegestaan om kunstmest te gebruiken gaat de groei van de plant langzamer dan die van een andere plant. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest zijn de vezels mooier, sterker en langer. Deze vezels worden gesponnen tot katoengaren en die garen worden gebreid, gewezen of geverfd. De overgebleven resten van die zaden worden niet weggegooid maar die worden hergebruikt in diervoeding en in verschillende soorten olie.

Gratis verzenden in Nederland vanaf €45,-

Teckel-wear
  • Facebook Teckel-wear
  • Instagram Teckel-wear

© 2018 bij Teckel-wear       KVK: 71614249       Email: info@teckel-wear.com

Menu

Artikelen