Certificaten duurzame kleding

Bijgewerkt: 3 sep 2018


GOTS

GOTS is een certificaat en is staat voor Global Organic Textiles Standard. Als de textiel uit de fabriek een GOTS-kenmerk heeft dan kun je ervan uitgaan dat minstens 70 procent van de gebruikte vezels in de kleding afkomstig is uit biologische landboek of biologische veeteelt. Tevens is het ook niet toegestaan om zowel kunstmatige als chemische gewasbeschermers te gebruiken. De overige 30 procent mag bestaan uit conventioneel verbouwde maar gentechvrije natuurlijke vezels, als linnen en hennep. Buiten deze 30-procentsregeling worden zowel conventionele katoen als angorawol beschouwd, die moeten altijd biologisch worden geteeld.


Gerycyclede kunstvezels worden geaccepteerd tot op een bepaalde hoogte, een product of stof mag onder de GOTS-standaard pas ‘organic’ of ‘biologisch’ worden genoemd als het voor minimaal 95 procent is gemaakt van vezels uit biologische landbouw. In alle ander gevallen moet het duidelijk zijn aangegeven dat het is gemaakt met biologische vezels.


Buiten alle bovengenoemde factoren geeft een GOTS-kenmerk ook de garantie dat het product ‘eerlijk’ is gemaakt en dat houdt in dat de omstandigheden in de fabrieken of ateliers goed zijn, dat de arbeiders fatsoenlijke worden betaald en dat er geen kinderarbeid aan te pas komt.


GOTS is momenteel het strengste certificaat dat gehanteerd wordt bij de teelt van grondstoffen, de productiewijze en de fairtrade aspecten afgezien van het in Duitsland gehanteerde IVN-certificaat.


IVN-certificaat

Het IVN-certificaat is momenteel het strengste certificaat op ecologisch gebied. Het gaat daarin nog wat verder dan het hiervoor genoemde GOTS-certificaat. Het grootste verschil tussen deze twee certificaten is dat de textiel moet bestaan uit 100 procent gecertificeerde biologische vezels.


Er zijn verschillende hulpmiddelen die zijn toegestaan om het proces te verbeteren, deze lijst is bij het IVN-certificaat nog kleiner dan bij het GOTS-certificaat. Zo mag je geen enkele uitzondering maken bij het kopen van kleurstoffen waarin zware metalen zijn gebruikt. Ook zijn verschillende methodes wat betreft de veredeling van de textiel niet toegestaan, zoals bijvoorbeeld het merceriseren van katoen. Het merceriseren van katoen is het verwerken van katoen met een natronloog om de glans van het katoen te verhogen. Ook witmakers, zoals optische witmakers, zijn niet toegestaan onder het IVN-certificaat.


Control Union

Control Union was voor oorsprong een Nederlands keurmerk. Het is van de verschillende keurmerken die in samengebracht in het GOTS-keurmerk. Het wordt daarom ook minder gebruik en zal langzaam steeds minder gebruikt gaan worden. Daarentegen betekent het niet dat het keurmerk geen waarde meer vertegenwoordigd. Het is een gespecialiseerd bedrijf met een wereldwijd netwerk dat nog steeds controles uitvoert in niet alleen de textielindustrie maar nog vele andere markten.


Ecocert

Het ecocert-certificaat bestaat nog steeds maar conformeert, net als control union, onder het GOTS-keurmerk. Ecocert is nog steeds actief maar word steeds minder gebruikt.


JOCA

JOCA is een Japans keurmerk dat de teelt en de productie van biologische katoenen producten controleert. JOCA is een Japanse afkorting en staat voor Japan Organic Cotton Association.


Net zoals de hierboven genoemde, Ecocert, Control Union, en IVN heeft JOCA zijn eigen certificaat laten varen en is deze vervangen door GOTS. De organisatie is actief in het promoten, adverteren van biologisch katoen en blijft redelijk actief. JOCA blijft ook actief in het uitdelen van certificaten en blijft ook keuringen doen maar hanteren dan wel de nieuwe GOTS-standaarden.


Fair Wear

Deze organisatie is zeer actief in het bevorderen van eerlijke productie en eerlijke handel.

Fair Wear ziet erop toe dat in productiebedrijven de regels van de Internationale Labour Organisation als leidraad worden gehanteerd. Dat is geen overbodige luxe: in de textielindustrie zijn discriminatie, slechte werkomstandigheden, kinderarbeid en dergelijke nog lang niet uitgebannen.


Overigens garanderen de organisaties voor natuurtextiel (bijvoorbeeld GOTS of IVN) eveneens dat kleding met hun certificering op een sociaal verantwoorde wijze tot stand is gekomen.

Gratis verzenden in Nederland vanaf €45,-

Teckel-wear
  • Facebook Teckel-wear
  • Instagram Teckel-wear

© 2018 bij Teckel-wear       KVK: 71614249       Email: info@teckel-wear.com

Menu

Artikelen